Keväällä 2024 julkaistava Formed-sovellus on kaikille terveydenhuollon alan ammattilaisille avoin yhteisöpalvelu joka yhdistää alan työntekijät ja työnantajat yhdelle nykyaikaiselle verkkoalustalle. Sote-alan rekrytointihaasteisiin vastaamaan luotu Formed on terveydenhuollon ammattilaisten suunnittelema. Formed Founders-sarjassa esittelemme Formedin perustajajäseniä. Sarjan edelliset osat pääset lukemaan blogisivuiltamme.
Tämänkertaisessa Formed Founders sarjan osassa haastattelemme lääkäri Lauri Nuorvaa. 31-vuotias Lauri valmistui lääkäriksi Turun yliopistosta vuonna 2019 ja on tehnyt valmistuttuaan töitä terveyskeskus- ja sairaalalääkärinä.
Formed: Moi Lauri, hienoa että saamme haastatella sinua. Lääkärin ammatissa on paljon erilaisia uravaihtoehtoja. Kertoisitko hieman työurastasi ja omista valinnoistasi.
Lauri: Moi, eipä kestä! Vaihtoehtoja tosiaankin on paljon. Moni päättää jo opiskeluaikana tulevan alansa. Itselläni päätös on kypsynyt pikkuhiljaa. Valmistuin lääkäriksi 2019, jonka jälkeen tein vuoden töitä terveyskeskuslääkärinä hankkiakseni kokemusta ja suorittaakseni erikoistumiskoulutukseen kuuluvan pakollisen terveyskeskusjakson. Seuraavaksi halusin kokemusta ensiaputyöstä, jota olin tehnyt tuossa vaiheessa verrattain vähän. Olin töissä sairaalapäivystyksessä parin vuoden ajan ja viimeiset kaksi vuotta sisätautierikoistuvana keskussairaalassa. Sisätaudit on monipuolinen ala joka itsessään tarjoaa hyvin erilaisia työnkuva vaihtoehtoja. Alalla yhdistyy haastava diagnostiikka, akuutisti sairaiden potilaiden sairaalahoito ja toisaalta hankalien pitkäaikaissairauksien hoito ja seuranta.
F: Viimeiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia maailmalla mutta myös Suomessa. Onko työsi lääkärinä muuttunut näiden vuosien aikana?
L: Tutkimustietoa sairauksista ja hoitomuodoista kertyy kiihtyvää tahtia ja vaikuttaa siten myös potilaiden hoitoon, mutta jokapäiväinen työ ei itsessään ole paljoakaan muuttunut. Vuoden 2019 jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon asioita joilla on ollut suoraa vaikutusta työhön sairaalalääkärinä. Koronapandemian aika sulkutoimenpiteineen oli tietysti poikkeuksellinen ajanjakso, joka näkyi vähäisempänä potilasmääränä sairaalassa kun kiireetöntä toimintaa ajettiin mittavissa määrin alas. Sen jälkeen tahti on kiihtynyt. Koronan aikainen hoitovelka, hoitohenkilöstöpulan paheneminen ja vanhusten pitkäaikaishoidon paikkojen väheneminen ovat vaikuttaneet muun muassa siten että sairaalaensiavut ja vuodeosastot ovat paikoin ruuhkautuneet. Vuoden 2023 alussa voimaan tulleen hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksen työhön olen kokenut toistaiseksi vähäisenä, mutta taatusti sillä tulee olemaan vaikutuksensa kun suunnitteluvaiheesta siirrytään seuraavien vuosien aikana enenevissä määrin uudistuksen toimeenpanoon.
F: Lyhyeen aikaan on tosiaankin mahtunut paljon merkittäviä muutoksia. Ovatko ne mielestäsi vaikuttaneet alaan ja sen työyhteisöön laajemmassa kuvassa?
L: Kyllä ovat. Ruuhka ja kiire ovat vaikuttaneet kaikkien alan ammattiryhmien työssäjaksamiseen, mutta hoitotyötä tekevät ovat olleet erityisen kovilla. Merkittävä osa hoitotyötä tekevistä pohtii tällä hetkellä alanvaihtoa. Osa-aikaista työtä tekevistä lääkäreistäkin yli puolet ilmoittavat tekevänsä osa-aika työtä työkuormaa keventääkseen. Muuttuvilla olosuhteilla on ollut sellainenkin vaikutus, että sote-alaa tuntuu tällä hetkellä ympäröivän lähtökohtaisesti negatiivinen ja skeptinen asenneilmapiiri uutisointia ja yhteiskunnallista keskustelua myöten. Skeptisyys on jossain määrin tarttunut myös alalla työtä tekeviin. Ala kaipaisi nyt uutta maineenpalautusta ja optimismia tulevasta. Ongelmat on kuitenkin tehty ratkaistaviksi. Negatiivinen kierre katkeaa tehokkaimmin alan työoloja parantamalla.
F: Miten työhyvinvointi on huomioitu keväällä julkaistavassa Formed-sovelluksessa ?
L: Työntekijän mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa on oleellinen osa työhyvinvointia ja se on Formedin toiminnallisuuksien keskiössä. Työpaikkailmoitusten selaamisen lisäksi työntekijöillä on mahdollista jättää alustalle työtoiveita omien preferenssiensä pohjalta. Työnantajat pääsevät puolestaan selaamaan käyttäjien alustalle jättämiä työtoiveita ja kontaktoimaan työntekijää mikäli heillä on tarjota toiveita vastaavia työtehtäviä. Ratkaisu soveltuu niin kokoaikaisen työn etsimiseen kuin lisätöidenkin hakemiseen. Formedin ratkaisussa rekrytointiprosessi muuttuu ikään kuin kaksisuuntaiseksi. Työnantajan näkökulmasta hyöty on myös ilmeinen ja vähentää umpimähkäisen ja tehottoman työntekijöiden suorakontaktoinnin tarvetta, joka saatetaan pahimmillaan kokea työntekijöiden mielestä häiritsevänä. Formedin toiveosion kautta työnantajan saamat kontaktit ovat kaikki “kuumia”, jo mielenkiintonsa osoittaneiden työntekijöiden aloitteen myötä tulleita.
F: Kiitos paljon mielenkiintoisesta haastattelusta Lauri !
Seuraavassa Formed Founders-sarjan osassa tarinansa kertoo hammaslääkäri Timo Vänttinen. Keskustelemme Timon kanssa myös Formed-sovelluksen yhteisöllisistä ominaisuuksista.